Λίμνη Πλαστήρα

Μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε

Η λίμνη Πλαστήρα περιτριγυρίζεται από δεκάδες παραδοσιακά και φιλόξενα χωριά. Επισκεφτείτε τα και δείτε την εξαιρετική ενσωμάτωση στο φυσικό περιβάλλον και τα παραμυθένια τοπία που συνθέτουν. Κάποια από αυτά είναι πολύ τουριστικά ενώ κάποια άλλα σχεδόν άγνωστα και έρημα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε ένα έχει τις δικές του ομορφιές και τα ιδιαίτερα μυστικά του να αποκαλύψει.

Νεοχώρι. To Νεοχώρι είναι ένα μικρό χωριό που απλώνεται στην πλαγιά πάνω από τη λίμνη Πλαστήρα. Πολλοί πιστεύουν ότι προσφέρει την καλύτερη θέα στην λίμνη. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που η περιοχή έχει αναπτυχθεί τουριστικά. Το Νεοχώρι, υπήρξε πρωτεύουσα των Αγράφων όπως όριζε η συνθήκη του Ταμασίου το 1525. Επίσης, ήταν έδρα της επισκοπής Φαναρίου και Νεοχωρίου, η οποία λειτούργησε από τον 14ο αιώνα μέχρι και την Επανάσταση του 1821. Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το εσωτερικό της οποίας κοσμείται με τοιχογραφίες του 16ου και 17ου αιώνα.

Καλύβια Πεζούλας. H λίμνη Πλαστήρα, 25χλμ. δυτικά από την πόλη της Καρδίτσας, παρουσιάζει μια άκρως ονειρική εικόνα, με κατάφυτες βουνοκορφές, χειμάρρους και γαλήνια κρυστάλλινα νερά. Η πιο τουριστικά αναπτυγμένη πλευρά της είναι η νοτιοδυτική, στις όχθες της οποίας μικρά χωριουδάκια ξεπροβάλλουν σαν απόκοσμες οπτασίες. Ο πιο οργανωμένος οικισμός, ωστόσο, είναι τα Καλύβια Πεζούλας σε απόσταση αναπνοής απο τη λίμνη Πλαστή

ρα. Πριν από τη δημιουργία της λίμνης οι κάτοικοι του οικισμού δούλευαν στα χωράφια της Νεβρόπολης και διατηρούσαν εδώ τα καλύβια τους από την ύπαρξη των οποίων πήρε και το ονομά της η περιοχή. Επρόκειτο για μονόχωρες πρόχειρες κατασκευές, από καλάμια και λάσπη όπου αποθήκευαν τα αγροτικά προϊόντα και τα εργαλεία τους. Εδώ θα γευματίσετε σε εξαιρετικές ταβέρνες και θα επιδοθείτε σε υπαίθριες δραστηριότητες (π.χ. σε ιππασία και τοξοβολία).

Δραστηριότητες στη Λίμνη Πλαστήρα

Η λίμνη Πλαστήρα θεωρείται ο υδάτινος παράδεισος της Θεσσαλίας και προσφέρεται για πλήθος φυσιολατρικών δραστηριοτήτων.

Κανό-καγιάκ. Η λίμνη Πλαστήρα ενδείκνυται για φυσιολατρικές διακοπές που συμπεριλαμβάνουν δραστηριότητες όπως είναι το κανό-καγιάκ. Την άνοιξη μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδρομή που ξεκινάει από τη βάση του Κέντρου Δραστηριοτήτων Tavropos στα Καλύβια Πεζούλας και να κατευθυνθείτε προς τις εκβολές του Μέγδοβα ποταμού. Η στάθμη του νερού είναι λόγω εποχής ανεβασμένη, κι έτσι θα βρεθείτε να κωπηλατείτε ανάμεσα σε ιτιές.

Πεζοπορία και ποδήλατο βουνού. Υπάρχουν αρκετές διαδρομές, κι έτσι μπορείτε να γνωρίσετε την περιοχή περπατώντας. Μία από αυτές ξεκινάει από τον πέτρινο νερόμυλο κοντά στο Ανθοχώρι και καταλήγει σε δύο καταρράκτες στο φαράγγι του Ανθοχωρίου. Οσο για το ποδήλατο βουνού, μια παραλίμνια – ως επί το πλείστον – ποδηλατάδα είναι αυτή που ξεκινάει από τον Βοτανικό Κήπο και καταλήγει στα Καλύβια Πεζούλας.

Υδροποδήλατο και τοξοβολία. Θα βρείτε μονοθέσια ή διθέσια ποδήλατα τύπου καταμαράν, που απευθύνονται σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά από 10 ετών και πάνω για μια μικρή ή μεγαλύτερη βόλτα στη λίμνη. Οσο για την τοξοβολία, γίνεται μέσα σε προστατευμένο χώρο του Tavropos, υπό την επιτήρηση του υπευθύνου, ενώ ένα μάθημα με 12-15 βέλη διαρκεί γύρω στο ένα τέταρτο.

GreekEnglish