Ορεινός όγκος Πύλης

Ανεβείτε στα ορεινά της Πύλης και αναζωογονηθείτε θαυμάζοντας το καταπράσινο τοπίο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ξεφύγετε από την καθημερινότητα!


 

Παλαιοκαρυά

Η πρόσβαση στο γεφύρι και τον καταρράτη της Παλαιοκαρυάς είναι εύκολη και άνετη μέσω του υπάρχοντος οδικού δικτύου. Θα το συναντήσετε σε μια χαράδρα εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, στη διαδρομή σας από την Πύλη προς την Κάτω Παλαιοκαρυά. Αν και η απόσταση από την Πύλη και από άλλα σημεία του νομού Τρικάλων είναι μικρή, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή η περιοχή. Η τοξωτή γέφυρα της Παλαιοκαρυάς, το φράγμα του Πορταϊκού στην Κάτω Παλαιοκαρυά, το δάσος της Κατούνας, κατάφυτο με έλατα και βαλανιδιές και οι κορυφές Γκρόπα και Καράβα, στολίζουν το τοπίο της περιοχής με ιδιαίτερη ομορφιά. Στο χωριό υπάρχει ιδιωτική συλλογή με εκθέματα από τον 18 αιώνα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκκλησίες των Αγ. Νικολάου (τέλη 17ου αι.) και Αγ. Παρασκευής (1810 – 1830). Στο πανηγύρι του Αγ. Νικολάου προσφέρονται καζανιές, πατσάς το βράδυ της παραμονής, ακολουθεί Θ. Λειτουργία, γλέντι και χορός μετά την απόλυση. Το γεφύρι της Παλαιοκαρυάς είναι μονότοξο σε ένα βραχώδες στένωμα του ομώνυμου φαραγγιού για να γεφυρώσει τον Παλιοκαρυώτη ή ρέμα της Γκρόπας, εξυπηρετώντας έτσι την επικοινωνία μεταξύ Πύλης, Παλαιοκαρυάς και Μεσοχώρας. Χτίστηκε κάπου ανάμεσα στα 1500 με 1550, έχει μήκος 26 μέτρα, άνοιγμα τόξου 19 μέτρα και ύψος από την κοίτη του ποταμού 10 μέτρα, ενώ πίσω του πέφτει εντυπωσιακός ένας πανέμορφος καταρράκτης ύψους 12 μέτρων, που συνεχίζει σ’ έναν μικρότερο ύψους 2 μέτρων.


 

Ελάτη

Αφήνοντας πίσω το μοναδικό αυτό πέρασμα διασχίζοντας τη γέφυρα Κονδύλη και ανηφορίζοντας στις πλαγιές του Κόζιακα, μετά από 14 χλμ κάνει την εμφάνισή του ο πρώτος οικισμός η Ελάτη. Η Ελάτη ή αλλιώς Τύρνα – το παλιό όνομα του χωριού μέχρι το 1955 – είναι χτισμένη σε 900μ. υψόμετρο και παρόλο που είναι περιτριγυρισμένη από τις κορυφές του Ψήλου, της Αρκουδότρυπας και του Κόκκινου Βράχου είναι προσβάσιμη όλες τις εποχές του έτους. Συνδυάζοντας τις σπάνιες ομορφιές της, τη φιλόξενη ατμόσφαιρα του χωριού με το άφθονο χιόνι το χειμώνα και το δροσερό και υγιεινό κλίμα το καλοκαίρι η Ελάτη αποτελεί ένα από τα πιο ανεπτυγμένα παραθεριστικά κέντρα της περιοχής.

 


 

Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου

Ανάμεσα στην Ελάτη και το Περτούλι υπάρχει το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου, ένα υπέροχο τουριστικό Χιονοδρομικό Κέντρο που και μόνο λόγω της μικρής του απόστασης από τα χωριά της περιοχής αλλά και τα Τρίκαλα, συγκεντρώνει τα βλέμματα των φίλων του σκι.

 

 

 


 

Περτούλι

Σε υψόμετρο 1.150μ. και απόσταση 15 χιλιομέτρων από την Ελάτη συναντούμε το Περτούλι. Πρόκειται για ένα από τα πιο παλαιά χωριά της Θεσσαλίας, ιδανική αφετηρία εξορμήσεων και περιηγήσεων στις γύρω περιοχές. Χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά βουνού, με γραφικά πέτρινα σπίτια με κόκκινες ή πέτρινες στέγες, το χωριό ξεχωρίζει για την υπέροχη φύση και το ελατοδάσος του, το οποίο διακόπτεται από ειδυλλιακά ξέφωτα, γνωστά ως Περτουλιώτικα Λιβάδια. Το δάσος του Περτουλίου είναι ένα από τα πιο όμορφα και καλοδιατηρημένα στην Ελλάδα.


 

Νεραϊδοχώρι

Ανηφορίζοντας σε υψόμετρο 1.140μ επόμενος σταθμός από το Περτούλι. αποτελεί το πυκνοκατοικημένο Νεραϊδοχώρι, παλιότερα γνωστό ως Βετερνίκ, όπου με τις κόκκινες στέγες των σπιτιών θυμίζει θέρετρο των Άλπεων. Περιβάλλεται από τις κορυφές Λουπάτα, Νεράιδα με την εκπληκτική θέα και Μαρόσα, απ’ όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα των χωριών της Μεσοχώρας, τη λίμνη του Μέγδοβα στην Καρδίτσα και το θεσσαλικό κάμπο.


GreekEnglish